Publicerad den

Jobba med hår

Är du intresserad av att skapa frisyrer och gillar att arbeta med människor kan du på flera sätt jobba med hår. Här nedan får du några exempel på yrken som jobbar med hår.

Frisör

Det vanligaste sättet att jobba med hår är att vara frisör. En frisör jobbar med att klippa, färga och styla kundens hår efter deras önskemål. För att bli frisör behöver du ha en utbildning. Du kan gå hantverksprogrammet med inriktning frisör på gymnasiet. Men det finns också motsvarande utbildningar för dig som är äldre på vuxenskolor och privata skolor. När du har gått färdigt din utbildning måste du gå lärlingstimmar innan du kan börja jobba som frisör. De flesta frisörer jobbar på en frisörsalong eller har sitt eget företag. Förutom att du klipper och stylar dina kunders hår kommer du också med råd om hur de bibehåller sin frisyr och vårdar håret.

Perukmakare

Ett annat lite mer udda yrke som jobbar med hår är perukmakare. En perukmakare jobbar med att skapa peruker och stylar dem. För att bli perukmakare kan du börja att gå hantverksprogrammet på gymnasiet. Sedan kan du läsa vidare på högskolenivå genom att gå utbildningen mask och perukdesign. Det finns liknande utbildningar på vuxenskolor.