Publicerad den

Skönhetsideal

Skönhetsideal kan beskrivas som det som är mest inne vad gäller fysisk attraktivitet. Precis som alla andra trender kan även skönhetsideal komma och gå. Förr i världen skulle man vara så blek som möjligt och smink användes för att få ett ännu ljusare utseende. Men i dagens samhälle ska man gärna se solbränd ut och det finns produkter som ger en fejkad solbränna. I den här delen tänkte vi berätta lite mer om skönhetsideal. Både då och nu.

Skönhetsideal förr

Vi börjar med att gå tillbaka i tiden för att ta reda på hur skönhetsidealen såg ut förr. Vi kan börja med antiken då det än idag finns skulpturer och konstverk som tydligt visar hur skönhetsidealen såg ut. Män skulle gärna vara proportionerliga och muskulösa.

Om vi sedan går vidare till 1400 och 1500-talet var symmetri fortfarande något som ansågs vara attraktivt. Men däremot blev det inne för män att ha exponerade vader som gärna skulle vara muskulösa. För kvinnor vid samma tid skulle bröstområdet vara rejält åtsnört så det blev platt och midjan skulle vara smal. Det var nu det blev inne att ha en ljus hy.

På 1600-talet blev det inne att se så pampig ut som möjligt. För kvinnor adderades ställningar under kjolarna så att deras höfter skulle ta upp så mycket plats som möjligt. Frisyrerna skulle vara höga. Att se blek ut fortsatte, men snart började man addera rouge på kinderna för att man skulle se lite mer livlig ut. På den här tiden var övervikt lite av en statusmarkör och det var därför som kläderna och kropparna i dem fick ta betydligt mer plats än vad de gör idag.

På 1700-talet började kvinnans midja att snöras åt igen. För män blev benen, speciellt vaderna det stora fokuset. Det fanns till och med lösvader som män använde för att deras vader skulle se mer muskulösa ut. På den här tiden var det en statusmarkör att använda smink, både bland män och kvinnor.

På 1800-talet lämnade man det överdådiga bakom sig, åtminstone männen. Männen började att bära klassiska svarta kostymer medan kvinnorna skulle fortsatt se smala ut vilket var ett ideal som höll i sig fram till början på 1900-talet då läkare började säga ifrån eftersom det påverkade kvinnors hälsa.

På 1920-talet började kvinnor att bära byxor och kunde till och med ha kort hår. Snart slopades korsetten och byttes ut mot en bysthållare. På 1960-talet blev kjolarna kortare och på 1970-talet tog man fram ett unisexmode. På 1980-talet togs kvinnligheten fram igen med urringade toppar och stora frisyrer.

Skönhetsideal idag

Unga människor har aldrig blivit så påverkade av skönhetsideal som de blir idag, kanske på grund av sociala medier där de med flest följare är de som anses vara vackrast. Idag är det inne för kvinnor att ha stora rumpor, smal midja, höga kindben och stora läppar och hyn ska vara solbränd.